Stiftelse af holdingselskab

Et holdingselskab er et selskab, der ejer andre selskaber uden (typisk) selv at have nogen drift. På denne måde giver et holdingselskab jer mulighed for at sikre jeres værdier i driftsselskaberne (anpartsselskaber eller aktieselskaber) og derved formindske risikoen for tab.

Du kan desuden læse om fordelene ved holdingselskaber lige her.

Når I er flere ejere af et driftsselskab, kan I stifte et holdingselskab ved skattefri anpartsombytning. Nedenfor kan I læse mere om denne fordelagtige mulighed.

Når I er flere ejere af et driftsselskab

Er I flere ejere af et driftsselskab, har I mulighed for at stifte et holdingselskab skattefrit. Det er vigtigt at være opmærksom på det fundamentale krav om, at det nye holdingselskab opnår stemmemajoriteten i driftsselskabet ved ombytningen.

Hvis ingen af jer har et holdingselskab, bliver den skattefrie anpartsombytning kun lidt besværliggjort, mens processen straks er mere kompliceret, hvis det kun er én af ejerne, der ikke har et holdingselskab i forvejen. Dette skyldes, at den ejer uden et holdingselskab ikke har mulighed for alene at foretage en anpartsombytning, hvorfor der kræves yderligere skridt i processen.

 

Til illustration:

flere ejere stiftelse af holdingselskab

Processen

Processen for skattefri anpartsombytning kan navnlig inddeles i 3 faser:

Fase 1: Stiftelse af fælles holdingselskab

Fase 2: Spaltning af det nye holdingselskab

Fase 3: Fusion af nye og gamle holdingselskaber

 

Fase 1

Først og fremmest skal I have stiftet et fælles holdingselskab. Dette sker navnlig ved en skattefri anpartsombytning af alle anparterne i jeres driftsselskab.

Det er et krav, at alle ejerne er enige herom.

 

Til illustration:

stiftelse af holdingselskab- trin1

Fase 2

Når I har fået stiftet jeres fælles holdingselskab, skal der ske spaltning, således hver ejer får sit eget holdingselskab. Dette er nødvendigt for at opnå den ønskede selskabskonstruktion.

Herefter ser konstruktionen sådan ud:

stiftelse af holdingselskab - trin 2

Fase 3

Endeligt må der ske fusion af nye og gamle holdingselskaber. Som illustrationen viser, så har tre ejere nu et ekstra holdingselskab, som de ikke har brug for.

Holdingselskab 1 fusioneres således med holdingselskab A, mens holdingselskab 2 fusioneres med holdingselskab B, og holdingselskab 3 fusioneres med holdingselskab C.

Efter ovenstående proces vil der således være den ønsket selskabskonstruktion:

stiftelse af holdingselskab - trin3

Har I brug for juridisk rådgivning?

Der kan både være fordele og ulemper ved holdingselskaber. Det er en god idé at alliere sig med en ekspert i selskabsret, når I ønsker at stifte et holdingselskab. Vores advokater er en del af Advokatgruppen og har været specialiseret i selskabsret siden 1987. Kontakt os for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe jer.