Hvad er et holdingselskab?

Et holdingselskab er et selskab, der ejer andre selskaber uden at have nogen drift i sig selv. Et holdingselskab er den bedste løsning, hvis du gerne vil sikre din virksomhed i fremtiden.

Herunder kan du finde en oversigt over de emner, som denne side berører. Hvis du har spørgsmål, så er du meget velkommen til at ringe til os på 70 10 13 30.

  1. Hvad er et mellemholdingselskab?
  2. Derfor skal du stifte et holdingselskab
  3. Minimer risikoen for tab 
  4. Forenkling af generations- og ejerskifte
  5. Skattebesparelser
  6. Fleksibilitet ved flere ejere

 

Hvad er et mellemholdingselskab?

Et mellemholdingselskab har den primære funktion, at eje andre selskaber og/eller aktier. Det vil sige, at mellemholdingselskabet ikke udøver direkte økonomisk virksomhed, men kan bruges som et gennemstrømningsselskab. Det vil sige, at ejerne af et selskab kan oprette et mellemholdingselskab mellem dem selv og selve selskabet, for at sikre økonomiske finanser uden at udbetale dem til sig selv, og dermed betale skat.

Herunder kan du læse de mest åbenlyse fordele ved at stifte et holdingselskab.

 

4 grunde til at du skal stifte et holdingselskab

I denne artikel kan du læse 4 gode grunde til, at det er en god ide at stifte et holdingselskab. Vi kommer ind på risikominimering, nemmere ejerskifte og åbenlyse skattebesparelser er de største fordele.

Det store spørgsmål, som du skal stille dig selv er, om du er villig til at risikere alt du har opbygget, eller om dine værdier skal være sikrede?

Det kan være meget relevant, at du gør dig denne overvejelse, hvis du er ejer en virksomhed, og overvejer at stifte et holdingselskab.

 

Du minimerer risikoen for tab

Hvis du stifter et holdingselskab, kan du sikre dine værdier i dit driftsselskab. Dermed kan du løbende overføre værdier fra en eller flere driftsselskaber til holdingselskabet. Hvis dit driftsselskab går konkurs, vil du på den måde udelukkende miste de værdier, der er i den berørte virksomhed.

Sagt på en anden måde; du kan opspare overskuddet i dit holdingselskab i stedet for dit driftsselskab, og dermed kan du sikre overskuddet, hvis der skulle komme problemer.

Hvis du ikke stifter et holdingselskab, og dit driftsselskab går konkurs, mister du det hele.

 

Det forenkler generations- og ejerskifte

Hvis du på et tidspunkt beslutter dig for at sælge din virksomhed, kan det være en fordel at have et holdingselskab.
Den ene gode grund til dette er, at du har mulighed for at slanke dit driftsselskab inden du sælger, og dermed skal de nye ejere ikke betale for det eventuelle overskud, der er opsparet fra tidligere år.

Den anden gode grund er, at det kan blive nemmere at lave et generationsskifte. Dette kan lade sig gøre, fordi holding-strukturen, gør det muligt at lave skaffefrit frasalg, idet holdingselskabet betaler avancen.
Hvis du vil sælge dit driftsselskab, og du ikke har oprettet et holdingselskab, så skal du selv, som ejer, betale skat af avancen.

Vær opmærksom på… Når dit holdingselskab har ejet anparterne eller aktierne i dit anpartsselskab eller aktieselskab i 3 år, kan du sælge det uden at betale skat. F.eks., kan du, hvis du har stiftet et anpartsselskab for 50.000 kr., og 3 år senere vil sælge det for 1.050 mio. kr. skal du ikke betale skat af avancen på 1 mio. kr.
Du kan herefter spare penge op i et holdingselskab og efterfølgende reinvestere. Du kan også, mod betaling af udbytteskat, udbetale pengene privat til dig selv.

 

Du kan få skattebesparelser

Der er mange fordele ved at lave holding-struktur ift. det skattemæssige. Hvis du ejer et holdingselskab, der ejer et driftsselskab, kan du, efter du har betalt selskabsskat på 22% (2022), overføre værdien skattefrit til holdingselskabet.

Vær opmærksom på… det er et krav at dit holdingselskab ejer mere end 10% af selve driftsselskabet.

 

Mere fleksibilitet ved flere ejere

Endnu en fordel ved at stifte et holdingselskab er, at der er mere fleksibilitet, hvis der er mere end en ejer. Når der er flere ejere, kan der være forskelligt behov for at trække penge ud af selskabet. Hvis I er flere ejere i et driftsselskab, skal I altid være enige om hvor stort udbytte, der skal trækkes ud til privatforbrug.

Dette bliver nemmere ved at stifte holdingselskaber. Hver af ejerne kan stifte et holdingselskab. Hvis I træffer en fælles beslutning om, hvilket beløb der skal trækkes ud til hver af de respektive holdingselskaber. Derefter kan hver af ejerne selv beslutte, hvilke beløb de vil trække ud af deres holdingselskab til privat brug.

Vær opmærksom på… Du skal stadig betale udbytteskat af beløbet, som du trækker ud af dit holdingselskab, men skattesatsen er lavere.  Du skal således betale 27% i skat af de første 58.900 kr. (2023-tal) du tager ud i udbytte i et givent kalenderår.  Hvis du er gift og din ægtefælle ikke selv har en aktieindkomst, så kan du udnytte din ægtefælles uudnyttede grundbeløb, således at der alene skal betales 27% af de første 117.800 kr. (2 x 58.900 kr.)   Aktieindkomst ud over hhv. 58.900 kr. og 117.800 kr. bliver beskattet med 42% (2023-tal).

Vi kan hjælpe dig

Vi ser desværre ofte selskaber, hvor der ikke er stiftet et holdingselskab i ordentlig tid. Du tænker måske, at det er for sent at stifte et holdingselskab. Eller at det ikke er nødvendigt, fordi uheld kun sker for naboen. Men det er det ikke! Du kan altid stifte et holdingselskab ved skattefri anparts- eller aktieombytning. Det kan din advokat hjælpe dig med. Kontakt vores eksperter, som er en del af Advokatgruppen, for en gratis snak om din selskabsopbygning.