Fremtidsfuldmagt

Herunder kan du finde en oversigt over de emner, som denne side berører. Hvis du har spørgsmål, så er du meget velkommen til at ringe til os på 70 10 13 30.

  1. Hvem bestemmer over din virksomhed, hvis du en dag ikke selv kan? 
  2. Hvad er en fremtidsfuldmagt? 
  3. Hvorfor skal du lave en fremtidsfuldmagt?
  4. Hvem skal du overlade ansvaret til?
  5. Hvad kan du selv gøre?
  6. Hvordan foregår oprettelsen af en fuldmagt?

Hvem bestemmer over din virksomhed, hvis du en dag ikke selv kan?

Selvom du måske tænker, at det går meget godt i din virksomhed, og at der er fuld fart frem uden at se sig tilbage, så kan det være en god ide at sikre din virksomhed, hvis der en dag skulle ske dig noget. Det kan du gøre med en fremtidsfuldmagt.

Det er noget, som mange ikke overvejer; Hvad skal der ske med din virksomhed, hvis du lige pludselig ikke kan styre din virksomhed fx pga. sygdom.
Det ville være ærgerligt, hvis din virksomhed skulle gå nedenom og hjem, hvis du en dag ikke er i stand til at træffe beslutninger.

Hvis uheldet skulle være, kan du sikre dig med en fremtidsfuldmagt. En fremtidsfuldmagt sikrer dig, som virksomhedsejer, hvis du bliver ramt af en ulykke, eller bliver kritisk syg. Selvom det er hårdt at overveje, så kan det være rart at have styr på hvem der skal træffe beslutninger i sådan en situation.

 

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

Hvis du beslutter dig for at lave en fremtidsfuldmagt, kan du vælge hvem der skal handle i dit sted, når du ikke selv kan. Du behøver ikke kun vælge én person – du kan også vælge flere personer, der skal varetage forskellige ansvarsområder. På den måde kan du bestemme hvad der skal ske med din virksomhed, hvis du ikke selv kan tage beslutninger.

En fremtidsfuldmagt er ikke et testamente. Et testamente er en skrivelse, der definerer hvad der skal ske med nogle værdier, herunder virksomheder, når ejeren er bortgået.

En fremtidsfuldmagt definerer hvem der skal træffe beslutninger på vegne af en given person, som ikke længere selv kan fx pga. demens. Det kan også være midlertidigt fx hvis du bliver ramt af en blodprop eller trafikulykke.

 

Hvorfor skal du lave en fremtidsfuldmagt?

Det kan have fatale konsekvenser, som fx konkurs og tab af værdier, hvis de rette beslutninger ikke bliver truffet i tide.  Det kan du undgå, hvis du har en fremtidsfuldmagt, idet du altid har et sikkerhedsnet i form af en person, der kan træffe beslutninger for dig.

 

Hvem skal du overlade ansvaret til?

Du har måske svært ved at vælge hvem man skal vælge til at træffe beslutninger i dit sted. Vi anbefaler, at du vælger én eller flere, der har viden om de aktuelle udfordringer, og som er involveret din virksomhed. Det skal også gerne være en, der har forstand på ledelse og drift. Det kan både være en medarbejder i din virksomhed, men også et familiemedlem. Du skal bare sikre dig, at det er en person, som kan træffe de rigtige beslutninger i dit sted.

 

Hvad kan du selv gøre?

For det første kan du få lavet en fremtidsfuldmagt. Hiv fat i din advokat, som kan hjælpe dig med dette.

For det andet, kan du allerede nu, begynde at dele ud af din viden. Selvom du er leder af din virksomhed, og du måske tænker, at det ikke er nødvendigt, at andre end dig har denne viden, så anbefaler vi, at du videns deler. Når andre end dig har indgående viden om vigtige ting i din virksomhed, sikrer du at virksomheden kan køre videre, hvis du en dag ikke er der til at lede.

 

Hvordan foregår oprettelsen af en fuldmagt?

Du tænker måske, at du nemt kan skrive en fuldmagt. Du kan nok også forholdsvist nemt træffe beslutningen om, hvem der skal agere i dit sted. Men du skal være opmærksom på, at det er vigtigt at din fuldmagt er udarbejdet på juridisk korrekt. Det indebærer både, at den er oprettet korrekt, og registreret via den digitale tinglysning. Herefter skal fuldmagten vedkendes ved en notar på et dommerkontor. Når ovenstående er i orden, er din fuldmagt gældende. Husk dog, at fremtidsfuldmagten først træder i kraft, når du ikke selv er i stand til at træffe beslutninger.

Din advokat kan hjælpe dig med at lave fuldmagten juridisk korrekt og få den oprettet og korrekt registreret via den digitale tinglysning, hvorefter den skal vedkendes for en notar på et dommerkontor. Herefter er fuldmagten gældende, men dens virkning træder først i kraft den dag, hvor du ikke selv længere kan tage ansvaret og træffe beslutninger.

Lad os hjælpe dig

Advokaterne hos selskabsret.dk er en del af Advokatgruppen. Hos Advokatgruppen er vi mere end 55 specialister, indenfor de fleste retsområder. Vores eksperter i familieret, kan helt sikkert hjælpe dig med at sikre både dig selv og din virksomhed.